Hva er mobilfotografi?

Det fascinerende med mobilfotografi er friheten, tilgjengeligheten og muligheten til fange og forevige unike øyeblikk når noe spontant skjer rundt oss i tillegg til potensialet som bor i de nye måtene å redigere og dele bilder på.

Den største forskjellen mellom det tradisjonelle kameraet og mobilkameraet er at førstnevnte ofte blir liggende hjemme i skuffen. Dette kan ofte begrense vår utfoldelse og kreativitet i valg av tema, sted og motiv. Istedenfor å måtte planlegge en ‘fotosesjon’, er vi med mobilkameraet posisjonert for å fotografere på impuls og refleks. Dette kan lede til mer levende, kreative og annerledes bilder.

Tradisjonelt fotoutstyr har som regel bedre tekniske evner enn mobilkameraet, men kan være dyrt, stort og tungt å dra på. Bare det å måtte skru på, velge mellom manuelle eller automatiske alternativer og fokusere kan kreve nok tid til at et bra ‘shoot’ forsvinner og til at vi mister det som gjør bildene autentiske.

En profesjonell fotograf er naturligvis trent til håndtere slike situasjoner, men dette kan kreve årevis med erfaring. Mobilen har bidratt til å demokratisere fotografering og selv for de uten særlig erfaring så åpner dette for nye måter å se og formidle verden på. Nettopp derfor er det interessant å lære, forstå og utforske de mulighetene som dette nye mediet gir.

Hvis mobilfoto handler om å være spontan, hvorfor trenger jeg da et objektiv?
Les svaret her

Skrevet av Marco Villabrille – profesjonell fotograf, kursholder i mobilfoto og kjent fra TV-serien Mobilfotografene på NRK.

Marco Villabrille Foto: NRK