Hvilken linse trenger jeg?

Først og fremst: Du trenger en linse av høy kvalitet!

Mobilfoto: iPhone lens

En skikkelig kameralinse har komplekst sammensatte glasselementer av beste kvalitet presist omkapslet av “aerospace grade” metall. Det er ikke uten grunn at profesjonelle linser koster mange titalls tusen kroner. Til mobil finnes det massevis av billige leketøy, men vi i Fotomobil tilbyr kun de beste – for alt annet er bortkastet tid og penger.

Her er noen eksempler på bilder de ulike linsene egner seg til:

Telephoto (telelinse)

Sandmarc Telephoto lens Moment Tele lens
Portretter

Ta fengslende portretter mot en myk, uskarp bakgrunn.

Sandmarc Telephoto lens Moment Tele lens
Zoom inn

Kom nærmere motivet og få frem dybden.

Kjøp telelinse til mobilen her!


Wide (vidvinkel)

Sandmarc Wide lens Moment Wide lens
Landskap & arkitektur

Få med mer og få frem de store dimensjonene.

Sandmarc Wide lens Moment Wide lens
Innendørs

Få frem romfølelsen og unngå at det ser lite ut.

Kjøp vidvinkellinse til mobilen her!


Fisheye

Sandmarc Fisheye lens Moment Superfish lens
Sosiale bilder

Få med hele vennegjengen og omgivelsene, og skap en uformell og jovial stemning.

Sandmarc Fisheye lens Moment Superfish lens
Get in on the action

Fang spektakulære øyeblikk på nært hold samtidig som du får med omgivelsene.

Kjøp fisheye til mobilen her!


Macro

Sandmarc Macro lens Moment Macro lens
Tett på naturen

Gå på oppdagelsesferd og få frem alle naturens vakre nyanser.

Sandmarc Macro lens Moment Macro lens
Oppdag detaljene

Lek deg med nærbilder av alt du kan tenke deg.

Kjøp makrolinse til mobilen her!


Hva anbefaler vi til hvem?

Hvilken linse eller hvilke linser du burde kjøpe avhenger av hva du har tenkt til å fotografere, men vi skal prøve å gi noen generelle anbefalinger her likevel:

 • Er du fotograf eller hobbyfotograf og vet hva ulike linser egner seg til?
  Kjøp Tele og Wide lens! Se pakketilbud her
 • Er du ikke fotograf men glad i å ta bilder og filme for eksempel til sosiale medier?
  Kjøp Fisheye som gjør at bildene og filmene dine virkelig skiller seg ut!
  Kjøp kanskje også Tele så du kan zoome 2X (4X med iPhone X, XS eller XS Max).
  Se pakketilbud her
 • Vil du studere naturen og ta fantastiske nærbilder?
  Kjøp Macro!
 • Vil du ha noe for enhver anledning og lære deg hvordan ulike linser gir deg ulike muligheter i ulike settinger?
  Kjøp alle fire her


Lær mer om hver av linsene

Når konteksten er viktig: Wide lens

Et vidvinkelobjektiv har såkalt kort brennvidde og...

 • gir et stort synsfelt (cirka dobbelt så stort)
 • gjør at avstander på bildet virker større
Mobilfoto: Wide lens iPhone 8 + Sandmarc Wide

Vidvinkel gir fantastiske landskapsbilder! Du får med hele fjellkjeden på bildet og får frem de store dimensjonene i landskapet.

Men det store synsfeltet er nyttig til mer enn bare landskap – det gjør at du får med konteksten. Hva er det som skjer rundt den eller det du tar bilde av? Ofte er det her de interessante historiene ligger.

Fordi et vidvinkelobjektiv gjør at avstander på bildet virker større, er det perfekt til å fotografere rom uten at de ser så små ut. Derfor brukes alltid vidvinkelobjektiv til fotografering av boliger i forbindelse med salg og utleie. Nå kan du ta proffe bilder av leiligheten med et objektiv du kan ha i lomma og sette rett på mobilen!

Når du vil komme nærmere og fremheve motivet: Telephoto lens

Et teleobjektiv er det motsatte av vidvinkel, har lang brennvidde og...

 • zoomer inn
 • fremhever motivet mot en uskarp bakgrunn
 • gjør at avstander på bildet virker kortere
Mobilfoto: Telephoto lens iPhone 8 + Sandmarc Telephoto

Mens vidvinkelen får frem konteksten, retter teleobjektivet all oppmerksomheten mot hovedmotivet. Det er derfor fantastisk til portrettbilder, og gjør at den det tas bilde av står tydelig frem mot en mykere bakgrunn. I tillegg til at man rett og slett tar med mindre av bakgrunnen gjør teleobjektivet bakgrunnen uskarp. Denne “bokeh”-effekten gir nydelige portrettbilder og er den effekten de nyeste mobilkameraene prøver å etterligne digitalt med “portrait mode”. Med et teleobjektiv på mobilen får du den samme effekten – bare bedre og mer naturlig – uansett hvilken mobil du har.

Mobilfoto: Telephoto lens iPhone XS + Sandmarc Telephoto

En annen fordel med teleobjektivet er rett og slett at det lar deg komme nærmere – det zoomer inn og forstørrer – uten at du mister bildekvalitet slik du gjør med digital zoom. I mange situasjoner er det nyttig å kunne ta et nærbilde uten å være så veldig nærme selv, for eksempel når du tar bilde av en livsfarlig løve på savannen i Afrika som på bildet til høyre.

Telelinsen fra Sandmarc gir 2X zoom, og med iPhone X, XS og XS Max får du hele 4X zoom når du setter linsen på det nederste kameraet fordi det allerede har 2X zoom innebygget.

Teleobjektivet påvirker også dybden i bildet ved at avstanden mellom forgrunnen, subjektet og bakgrunnen virker kortere enn i virkeligheten. Det skaper en “flatere” verden som gir en veldig kul effekt både til urbane bybilder og ute i naturen.

Når alt og alle skal med: Fisheye

Fisheye-objektivet er en ekstrem versjon av vidvinkelobjektivet og…

 • gir enda større synsfelt (hele 5 ganger så stort)
 • gir sosiale, uformelle og morsomme bilder
Mobilfoto: Fisheye lens iPhone 8 + Sandmarc Fisheye

Mens vidvinkelobjektivet unngår å forvrenge rette linjer på bilder, gir fisheye den gjenkjennelige runde fisheye-effekten. Den gir utrolig morsomme, sosiale og litt uformelle bilder. Det er som om barrieren for å ta en selfie blir enda lavere med fisheye – både fordi man ikke trenger å strekke armen så langt for å få med hele vennegjengen på bildet, men også fordi det ikke er så farlig hvordan man ser ut fordi bildet blir litt “corny” uansett. Man lærer seg å elske fisheye-objektivet til bilder i farta, på reise, sammen med venner, rundt et bord, inne i bilen, på flyet osv.

Death Lens Pro Fisheye lensiPhone 8 + Death Lens Pro Fisheye

Fisheye brukes også ofte til film og foto av ekstremsport, for eksempel skateboard, snowboard og ski. Du kan gå ekstremt tett på skateren og likevel få med deg alt rundt. Du foreviger kickflipen på nært hold, samtidig som du får med deg skateren, railen og solnedgangen.

Vi har to ulike fisheye-objektiver – Sandmarc og Death Lens. Vi anbefaler Sandmarc hvis du tar mest foto og Death Lens hvis du tar mest video. Det er fordi Death Lens har en enda mer ekstrem vidvinkel enn Sandmarc, og har litt vignettering ved foto (skygge i hjørnene av bildet). Ved filming på mobil beskjæres bildet slik at denne vignetteringen blir borte, så da er det kun en fordel at vidvinkelen er enda mer ekstrem. Til foto derimot anbefaler vi Sandmarc for å unngå denne vignetteringen. Når det er sagt fungerer selvfølgelig begge objektivene både til foto og video.

Når du vil studere de minste detaljer: Macro lens

Mobilfoto: Macro lens iPhone 8 + Sandmarc Macro

Makrofotografering går ut på å ta ekstreme nærbilder av små gjenstander. Et makroobjektiv...

 • forstørrer (hele 10X)
 • lar deg ta skarpe bilder på ekstremt kort avstand

Å fotografere med et makroobjektiv er derfor litt som å gå på oppdagelsesferd med et forstørrelsesglass. Du vil oppdage en ny verden der nede blant insekter, blomster, blader, sandkorn, snøkrystaller og tekstiler!

Mobilfoto: Macro lens

Makroobjektivet gir uendelige muligheter til å være kreativ og utforskende. Det er alltid gøy å se hvordan noe ser ut når du kommer så tett innpå, og ofte kan noe helt trivielt bli seende ut som abstrakt kunst, som dette bildet av en sånn julestjerne av papp som henger i vinduet.

Grip mulighetene, vær kreativ og ha det gøy!

Hvilket objektiv som er best avhenger altså av situasjonen og hva du ønsker å formidle. Men sammen gir objektivene en helt ny dimensjon til mobilfotografering. Du får flere muligheter til å være kreativ og det blir mer interessant, lærerikt og gøy å ta bilder med mobilen. Og alt dette kan du putte rett i lomma. God fornøyelse!

Skrevet i samarbeid med Marco Villabrille – profesjonell fotograf, kursholder i mobilfoto og kjent fra TV-serien Mobilfotografene på NRK.

Marco Villabrille Foto: NRK