Hvorfor trenger jeg objektiv til mobilen?

Hvis mobilfotografi handler om å være spontan og fange øyeblikk i farta, hvorfor trenger jeg da et objektiv? Fordi du får så mange flere muligheter og fordi det blir så mye morsommere og mer interessant å fotografere og filme med mobilen! Og best av alt: Det passer fortsatt i lomma!

Et systemkamera du alltid har i lomma

Mobilfoto

Kvaliteten på mobilkameraene har utviklet seg enormt de siste 10 årene. Det er helt utrolig hva ingeniørene har fått til i en så liten innpakning, og dette har ført til en fotorevolusjon som har gjort hver og én av oss til fotograf – hele tiden. I følge InfoTrends ble det tatt 1,2 billioner digitale bilder i 2017 og hele 85% av dem ble tatt med smarttelefon. Det at smarttelefonen gjør bildene så lett tilgjengelige og umiddelbart kan postes i sosiale medier eller sendes på e-post/sms er med å drive denne utviklingen.

Men til tross for ingeniørenes magi med algoritmer og små kamerasensorer, vil mobilen alltid ha begrensninger når det kommer til optikk. Mobilprodusentene konkurrerer nemlig også om å lage små og tynne mobiler, og da er det rett og slett ikke plass til skikkelig optikk. Løsningen er et objektiv som du enkelt kan sette på når du ønsker. På den måten gjør du mobilen til et systemkamera som passer i lomma og er med deg overalt – hele tiden!

Hvert objektiv gir nye muligheter til å være kreativ

Mobilfoto: Telephoto lens iPhone 8 + Sandmarc Telephoto lens

Et objektiv fanger og bryter lyset som er på vei mot kameraet slik at lysstrålene treffer kamerasensoren på en bestemt måte. Det høres enkelt ut, men dette har enorm betydning, og ulike objektiver gir vidt forskjellige bilder. Helt konkret gjør objektiver det mulig å ta bilder du ikke kunne tatt uten, for eksempel fordi du får plass til mer på bildet eller kommer nærmere motivet. Men objektivene har også mer subtile effekter. De endrer forholdet mellom deg som fotograf og det du tar bildet av, og mellom de ulike tingene på bildet. Dette er kraftige saker, og du kan bruke et bestemt objektiv til å kommunisere en bestemt følelse eller gi bildet en bestemt stemning. Objektivene gir deg derfor flere muligheter til å være kreativ og ha det gøy med å fotografere!

Ta mobilbilder som ikke ser ut som mobilbilder

Mobilfoto: Fisheye lens iPhone 8 + Sandmarc Fisheye lens

Hjernen vår assosierer hele tiden. Den assosierer det øynene ser med noe de har sett tidligere og fremkaller en resulterende følelse. For eksempel assosierer den video som er filmet med 24 bilder per sekund med kinofilm. Ikke fordi 24 bilder per sekund er spesielt imponerende, men fordi det har vært standarden i bransjen i alle år og det er derfor det vi er vant til å se på kino.

På samme måte tolker vi bilder som er tatt med mobilkameraet som nettopp mobilbilder. De ser "vanlige" ut. Når du setter et objektiv på mobilen derimot bryter du denne assosiasjonen, og bildene blir ikke lenger slik vi er vant til at mobilbilder ser ut. De ser plutselig proffe ut og folk vil tro du har tatt dem med et systemkamera. Og det har du jo også – bare ett du alltid har med deg og som passer i lomma!

Skrevet i samarbeid med Marco Villabrille – profesjonell fotograf, kursholder i mobilfoto og kjent fra TV-serien Mobilfotografene på NRK.

Marco Villabrille Foto: NRK Hvilket objektiv trenger jeg?